MÅNEDENS BILLEDE december 2021

Guds prut

Den blev lige lidt forsinket, Guds prut / månedens billede. Jeg er lige blevet færdig med at se 1. afsnit af tro til salg - og fatter slet ikke meningen med det program eller rettere sagt deres løsning af kirkens problem - https://www.dr.dk/drtv/episode/tro-til-salg_-kan-man-sammenligne-folkekirken-med-rullepoelse_290495

De gør kirken mere salgbar ved at skrive Gud ud af ligningen, det er da totalt meningsløst.

Gud/Jesus er da netop kristendommens kernepunkt - essensen af troen og troens bærere. Budskabet - kærligheden, at vende den anden kind til - udgår jo fra en menneskelighed - fra en accept af det skæve, skøre og dyrebare unikke, alt det, det samfund vi lever i, i dag ikke kan få til at stemme og derfor ryger ud. Det sårbare, det kærlige, det elskelige, accept af hele mennesket samt tilgivelsen findes netop i det guddommelige. Det har de desværre ikke forstået og det er det, kirken skal blive bedre til at "sælge". Fx historien om møderne mellem Gud/Jesus og mennesker, om tilgivelsen, om at du er elsket uanset hvem du er og hvad du har gjort. Mødet med en betingelsesløs kærlighed.


MÅNEDENS BILLEDE november 2021

Fønix

Symbolet på genopstandelse og forandring, min bevidstheds fortælling om at nu kommer der forandring* i mit liv.

Billedet rent konkret, er et aftryk af en due der ramte mit køkkenvindue, leverede aftrykket og måtte efter "klasket" og chokket genfinde sig selv og flyve videre. Hvordan jeg opdagede det og hvordan det fik farverne er min underbevidstheds fortælling. Jeg har leget/arbejdet med det jeg så, farverne er "bare" en forskydning af hvidbalancen i billedet, det kom ret let til mig.

*jeg blev i efteråret mere og mere stresset over at jeg brugte flere penge end jeg tjente og begyndte på piller og psykolog forløb, samt begyndte at tjene penge igen på lønarbejde. Psykologen og pillerne droppede jeg efter ret kort tid da det ikke rigtigt førte mig videre, til gengæld hjalp det at tjene nogle penge 😀 - mit liv kører ikke på skinner, det billede har jeg endnu tilgode 😀 - og jeg stresser ikke på samme måde og jeg har på en del punkter sluttet fred med min fortid og er begyndt at acceptere mit liv som det nu engang er.


MÅNEDENS BILLEDE oktober 2021

Sun is God

Sun is God - siges at være maleren J.M.W. Turners sidste ord. Og når jeg kikker ud i naturen og ser alt det liv der afhængigt af solens lys spirer frem, så er det nærmest umuligt ikke at give Turner ret. Der er noget mystisk ved lyset og noget magisk ved fotografiets evne til at fastholde det.

Billedet fra landbohøjskolens have, fanger solens sidste stråler og det kommer formodentlig til at indgå i årets udstilling, Lys - der åbner den 19. november hjemme hos mig. Udstillingen kommer i år til at handle om lys, med udgangspunkt i den amerikanske fotograf Minor Whites tanker og ideer.

Årets udstilling er en udstilling jeg holder hvert år, hvor jeg bruger væggene i mit hjem som galleri, så har du ikke mulighed for at komme den 19. så vil udstillingen blive hængende et år frem, det er selvfølgelig også muligt at købe billeder 🙂

Minor Martin White (9. juli 1908 – 24. juni 1976) var en amerikansk fotograf, teoretiker, kritiker og underviser. Han kombinerede en intens interesse for, hvordan folk så og forstod fotografier. Han havde en personlig vision, der var styret af en række spirituelle og intellektuelle filosofier. (Wikipedia)


MÅNEDENS BILLEDE september 2021

Total kontrol?

En af mine svage sider er, at jeg gerne vil have kontrol over tingene, velvidende at det nærmest er en umulig opgave eftersom det meste er udenfor min kontrol.
Fx var det ganske svært at få kloden til at ligge stille og få den rigtige vinkel og beskæring.


MÅNEDENS BILLEDE august 2021

Lys over Botanisk have

Det er som om jeg vil leve et liv som ikke er mit, det er ret mærkeligt egentlig, hele tiden at stræbe efter det umulige, det der ikke findes. Og samtidig lever jeg det liv jeg vil - det er ret mærkeligt. Heldigvis formår kunst / fotografi og "fototure" at sætte det hele lidt på plads.

Billedet fra Botanisk have er fra en af mine "fototure" hvor det er lidt komisk at det er skyen der giver lysstrålerne, underligt billede.


MÅNEDENS BILLEDE juli 2021

Toppe fra Bergen

Abstraktioner fra en arbejdsferie i Bergen, billedet behøver egentlig ikke nogen forklaring, men det er da komisk at rejse til et land med utroligt flotte fjeld og så er min fascination havnet ved nogle buske uden for det rum jeg boede i.


MÅNEDENS BILLEDE juni 2021

Solformørkelse

Som en stor tablet på himlen krydser månen solen, jeg er så heldig at jeg kan stå på altanen og følge begivenheden. Mens jeg står der får jeg lige sat naturen i sit rette perspektiv.

CO2 og vandstigninger, det er noget vi må forholde os til - og har det ikke altid været sådan, at vi må tilpasse os, at mennesket som art, egentlig er ret ubetydelig i universet. Naturens mekanismer er måske påvirket af os, men det er jo egentlig et ubetydeligt skub, selvom det har en stor effekt på os.


MÅNEDENS BILLEDE maj 2021

Josef med svanerne

I 1997 var jeg på kunstnerkoloni, i Feketic, en meget lille by, ca. 50 km nord for Novi Sad i Serbien. Jeg satte mørkekammer op, fotograferede omgivelserne og de mennesker jeg mødte.

Josef var altmuligmand på kolonien og fordi vi begge kunne tysk hjalp han mig med at komme i kontakt med de lokale. Han kunne tysk fordi han som ungarer var med i 2. verdenskrig på tysk side. Nu var han pensionist og gik og lavede små vedligeholdelses arbejder i kolonien.

Josef er nok en af de mest venlige, kloge og vidende mænd jeg nogensinde har mødt og samtidigt et menneske hvis øjne har set ting som jeg umuligt kan forestille mig af menneskelig grusomhed.

Svanerne trængte til ny maling og vogtede normalt over indkørslen til hans hjem, pga. vestens embargo var det nærmest umuligt at få nye ting så alt blev genbrugt.

Formodentlig det bedste billede jeg har taget.


MÅNEDENS BILLEDE april 2021

Usynlig

Billedet blev til i et frustrations eksperiment og var egentlig røget i arkivet, men lidt pingpong i cyberspace med Gunilla Sommer fik mig på andre tanker, hun skriver:

"Hvad ser man ved første blik? Og hvad ser man egentligt? Hvorfor så man noget andet først end sidst? Hvad siger det om beskueren?

Hvorfor plastik? Hvorfor afskærmning? Mod hvad? For hvem? Hvorfor gennemsigtigt? Hvad skjuler det? Og hvad ser man alligevel? Er du en vare i indpakning? Er du syg? Er vi andre syge? Er du tæt på eller langt væk? - og lægger den tynde plastik afstand til?"

...

"Du bliver ikke usynlig men du bliver uskarp og smelter sammen med enhver anden, der havde stået på din plads. Man kan ikke vide med sikkerhed at det vitterligt er dig, der er på billedet.

Du bliver en slags 'os alle'
Du er helt tæt på og alligevel så langt væk."

Coronafoto i egen boble...

...

"Når jeg ser på billedet, så glor jeg på den måde som du havde gloet, hvis du havde brugt en anden model end dig selv. Så nu er jeg den nysgerrige beskuer, der burde vende blikket væk - og du er den uskyldsrene, der tror dig helt alene bag forhænget.

Jeg prøver bare at sige, at jeg er ret vild med, at du har fotograferet dig selv. Jeg bliver billedets 'anden'. Med en fotograf og en model bliver jeg som beskuer billedets 'tredje'.

Det gør billedet sindssygt intimt - og samtidig gør det at du ikke har kunnet / skullet tage stilling til en models udseende, men har valgt dig selv, billedet er meget u-kropsligt. Der er ingen grund til at overveje dine valg af model-krop. Der var kun en eneste valgmulighed = dig selv. Og det tvinger mig til at se og tænke på andet end kroppen som genstand, som man kan synes og mene noget om".

Gunilla Sommer


MÅNEDENS BILLEDE marts 2021

HÅB / De svævende grene

Der er helt stille – tiden er nærmest sat i stå og jeg er ude på mit hemmelige sted i Vestskoven – det jeg ser, er nærmest en åbenbaring - en masse grene, der ser ud til at svæve – helt umuligt – håbløst - og så alligevel hænger de der.

Årene er gået og nu hænger billedet på ”årets udstilling” hjemme i stuen. Da jeg tog billedet var jeg ved at blive skilt og jeg fandt en eller anden form for fred eller spejling der ude i skoven, ved bare at gå rundt med kameraet og absorbere lys og former.

Når jeg kikker på billedet i dag, ser jeg ind i nuet – det var lige der, der i nuet, ude i skoven, da.

I dag er tiden en anden, den forfærdelige periode er ovre, jeg fik et andet liv, mange af de bekymringer og tvivl jeg bar rundt på den gang, eksisterer ikke længere, jeg blev skilt og kom på fode igen, livet blev rigere og mere fyldigt – det gik jo.


MÅNEDENS BILLEDE februar 2021

May the Force be with you

Jeg er vokset op i lyset af Star Wars filmunivers og mange af begreberne har en plads i min bevidsthed. For dem dem der ikke er fortrolig med universet, så blev May the Force be with you, bl.a. brugt lige inden rebellerne drog ud for at bekæmpe dødsstjernen (de ondes militærbase).

I Star Wars er det ikke så svært at vide hvem der er de gode og de onde, det er lidt mere komplekst i den virkelige verden.


MÅNEDENS BILLEDE januar 2021

Jeg skaber lys

Lys spiller en stor rolle i mit liv, specielt her i starten af året mærker jeg hvor meget lyset påvirker mit humør. I år har jeg bestemt mig for at få realisere et projekt der handler om lys og elektricitet, dette billede er et af mine første officielle forsøg.

For mig er der noget fascinerende Frankenstein over det, at få elektriciteten til at skabe liv, at få strømmen til at flyde. Det er mig der vækker tingene til live, mig der får tingene til at virke og hvis det hele går skævt når elektriciteten flyder, mig det får det til at dø.


MÅNEDENS BILLEDE december 2020

Udsigten fra mit vindue

Forhåbentlig bliver 2021 meget mere end bare udsigten fra et vindue. For øvrigt er udsigten fra mit vindue en udpræget kunstnerisk disciplin og jeg vil tro at næsten alle kunstnere på et eller andet tidspunkt har reflekteret over det.

Rent filosofisk ligger der jo noget trygt at kikke ud, at være en der bliver hjemme i det sikre og kikke ud på verden (slippe for at få Covid-19), eller modsat en længsel efter at komme ud og opleve og se alt det nye og spændende der ligger for ens fødder. Det er bare at tage det første skridt ud i eventyret - og forhåbentlig bliver 2021 lidt mere eventyrligt. Godt nytår


MÅNEDENS BILLEDE november2020

Øjebliksvand II

"Evigheden går på tværs af øjeblikket"
Egentlig er det noget mærkeligt noget at sige, i stedet kunne jeg jo bare sige "vær mere opmærksom på dit liv, se alt det fantastiske der findes omkring dig i de små ting i dagligdagen", hvilket jo er mere jordnært, at livet leves i nuet, i dette øjeblik og at det er der du finder evigheden.

Billedet er en del af årets udstilling du kan se mere af HER


MÅNEDENS BILLEDE oktober 2020

Jorden II

Alt er i bevægelse og alt har sin tid punktum.

Forlægget er et gammelt arvestykke, en globus som min farfar har samlet, jeg havde den stående som barn og senere fandt jeg den lemlæstet hjemme i garagen, du vil finde flere lignende billeder fx, en Disney version på årets udstilling Punktum.


MÅNEDENS BILLEDE september 2020

Rosen

Min mor var rigtig glad for de her lyserøde roser, og selvom hun ikke længere kan få glæde af dem er der nu andre der kan få muligheden og rådyrene der går på hendes grav elsker dem.

Smuk, sart, sensuel, dødelig.
Som et menneskeliv.
En kærlighedserklæring.

”Det jeg fotograferer lige nu, er borte i et vindpust som livet der forsvinder i et suk - efter den næste byge er der intet tilbage kun en skive af tiden* et fragment af en drøm”.

”Billeder opfattes som frosset tid, men, de har en utrolig relation til deres fortid og fremtid, de fortæller dig om tid, selvom de kun er en skive af tiden”. Wim Wenders


MÅNEDENS BILLEDE august 2020

Gå ikke ind i lyset!

Billedet er inspireret af en replik fra filmen Shrek og et billed af Hieronymus Bosch. I filmen siger æslet til Shrek, "Hvis du ser en lang tunnel, så hold dig væk fra lyset!" - affødt af at hvis du mister bevidstheden og begynder at se syner så gå ikke ind i lyset. Billedet af Bosch viser en ret bogstavelig opstigning til det himmelske paradis og i sin sammenhæng en ret grotesk version af Dommedag*.

Min mor er lige afgået ved døden og jeg håber inderligt for hende at hun kommer i himlen sådan som hun har ønsket det. Hun har haft en stor frygt for at det ikke ville ske. Det scenarie Hieronymus Bosch skildrer, hænger, desværre ret godt sammen med min mors religiøse opfattelse, præget af skyld, skam og fordømmelse, noget jeg blev ret påvirket af som barn.

Gudskelov er der ingen af os der ved hvad der sker efter døden eller om der overhovedet er noget bag. Jeg havde dog nogle ret specielle oplevelser lige efter min mors død som jeg ikke rigtigt ved hvor jeg skal placere. Både nogle venlige "energier" og nogle ret voldsomme vredesagtige udladninger, i det hus hun havde boet i og jeg opholdt mig alene i, lige efter hun døde.

Billedet er en del af min udstilling "På vrangen" fra 2019 og er et af udstillingens selvreflekterende billeder.

http://boschproject.org/#/artworks/Visions_of_the_Hereafter


MÅNEDENS BILLEDE juli 2020

Solen

Pludselig var den der "solen", på muren midt imellem alle murbrokkerne, klar og tydelig.

"Hold altid øjnene åbne" siger Grace Coddington*, Vogue redaktørens højre hånd og en af dem der er bedst til at guide fotograferne til at tage de bedste billeder, i følge Anna Wintour. Hold altid øjnene åbne og du vil næsten altid opleve noget, blive inspireret, se noget du ikke har set før, nye sammenhænge, anderledes kombinationer også selvom det er den samme vej du følger.

Billedet er en del af min udstilling "På vrangen" fra 2019 og er et af udstillingens selvreflekterende billeder.
For mig er billedet af solen, en påmindelse om at solen og lyset kommer frem, der hvor du mindst venter det.

* Fra dokumentaren: The September Issue - modens isdronning, streamet fra DR TV ca. 55:45 inde i programmet.


MÅNEDENS BILLEDE juni 2020

Optisk engel

WYSIWYG - Vi lever i en tid hvor, teknologien er optaget af: "hvad du ser, er hvad du får", og fotografiet er netop ret god til, eksakt og med stræben efter teknisk perfektion at vise det, der skete foran kameraet. Uanset om det er den flotte ferieudsigt, et cool situationsbillede af dem vi elsker og holder af, eller billeder fra en videoovervågning.

Noget andet derimod, er menneskets måde at opfatte verden på, den er hverken tidslineær eller eksakt registrerende, men blandet med alle mulige indtryk og impulser styret af de synsindtryk vi får her og nu, blandet sammen med det vort sind, er optaget af.

Ved første øjekast, virker månedens billede, jo netop som noget overnaturligt - det ligner en engel tænkte jeg da jeg så det i søgeren, men teknisk set er det en dobbelt optisk diffraktion (solen og solens refleksion i vandet). Så det der umiddelbart virker overnaturligt har en naturlig forklaring.

Alligevel kan jeg ikke lade være med, efterfølgende, at tænke på billedet, som noget der er lidt mystisk og det er, hverken fordi jeg i dag er stærkt religiøst troende og på den måde, har brug for at fremstille verden som mere magisk, eller mystisk end den er, billedet var der bare i søgeren og jeg tog det.

WYSIWYG - gør helt klart vores liv lettere og mere troværdigt, men samtidig ligger der også en stor fattigdom i den teknologiske tankegang.


MÅNEDENS BILLEDE maj 2020

I lyset fra Rigshospitalet

Inspireret af Politikens 15. majs Fredagsopslag i IBYEN, der fik mig overbevist om, at det er ok bare at fotografere træer, selvom jeg syntes, at nu må det, for mit eget vedkommende være nok – og så dette meget dystre billede.

Ja det var en ret dyster periode her i foråret 2020, før bladene kom på træerne og forårets brusende grønne fejede det mørke og triste af vejen.

De står der foran mig - træerne, med deres nøgne grene, oplyst af Rigshospitalet's kunstige lys, som om lyset fra hospitalet var deres eneste håb. Med deres grønlige grene forsøger de at nå op til himlen. Himlen der er er mørk kold og lukket.

Gudskelov gik det jo godt med Corona i Danmark – vi mennesker skal jo dø – og dem der ikke døde af alle de andre sygdomme og ulykker døde jo så af Corona, ja faktisk var den gennemsnitlige dødelighed mindre i den periode, fordi alt var lukket ned og smitter fra mange andre sygdomme og menneskers begrænsede færden, lagde en dæmper på livet såvel som på døden.


MÅNEDENS BILLEDE april 2020

Norge 25-07-2011

Kan sorgen over at miste en man elsker på nogen måde lindres eller aflastes?
Er skønhed overhovedet en parameter for et godt billede?

Hvorfor denne natur - hvorfor denne overstråling?
Skal det give mening, hvis der ingen mening er?

BILLEDET er optaget få dage efter massakren på Utøya, hvilket lagde sig som en naturlig overstråling inde i mit sind. Billedet tilhører en udstilling fra 2018 - der kredsede om spejling, om det at projicere det inden i ud og det der er ude ind.

Fotograferet i Nærødalen, Sogndal, Norge 2011


MÅNEDENS BILLEDE marts 2020

Skabelse

SKABELSE - Livet er nyt og fuld af muligheder. Efter sammenbruddet, katastrofen og det utænkelige kommer der en ny dag frisk og klar, med lys og liv.

BILLEDET i sig selv er en af de åbenbaringer, du som fotograf og søgende menneske kan finde ved at lede efter mening og sammenhæng. I Bibelen siger Jesus: "søg og du skal finde", men der er egentlig ikke noget magisk i det, fordi det er en neurologisk funktion, som du bevidst kan benytte og træne. Billedet er taget en klar morgen hvor jeg en ganske almindelig dag på et ganske almindeligt arbejde, så noget ganske specielt.

"På den ene side – ser jeg en begyndelse, en skabelse. Lys der reflekteres af nogle bitte små farvede flager – der kan blive til hvad som helst – på den anden side ved jeg jo godt at det jeg har fotograferet er et opkog af noget vand i en gryde, så på magisk vis formår jeg at spejle noget af mit ubevidste ind i de billeder jeg laver."

TEKNISK: Billedet er optaget med en Zeiss optik fra 20erne der tegner utroligt skarpt og ret blødt, fordi den er meget overstrålingsfølsom, det var før man begyndte at overflade coate linserne.


MÅNEDENS BILLEDE februar 2020

Lungerne

LUNGERNE MIT SVAGE PUNKT - I kraft af hele Corona virakken og det faktum at jeg pt kæmper mig igennem en forkølelse der sætter sig på lungerne, bliver billedet pludselig oplysende aktuelt. Lungerne er mit svage punkt og formodentlig, bliver de min exit fra denne verden, selvom en bil på Jagtvej, eller en skudepisode på Nørrebrogade også kunne være et godt bud 😀

HVAD KAN JEG BRUGE CORONA TIL? - Pandemien gør det mere relevant hvordan jeg lever mit liv, om jeg bruger det fornuftigt, om jeg får det optimale ud af rutschebaneturen, for det kan ikke gøres om og på den måde bliver billedet en påmindelse om at jeg skal gøre mig umage og det var i den sammenhæng at billedet blev taget.

PANIKKEN! - Vi skal alle dø, det er bare et spørgsmål om tid og der er ikke noget galt i lidt panik, så længe reaktionen får os til at tænke os om. Corona er jo ikke som sådan farlig for mennesker generelt - det er jo "kun" de biologisk svage, hvor jeg jo er en af dem. Den får luget ud så de stærkere står tilbage, det er naturligt.
Så hvad kan man gøre andet end at bruge sin sunde fornuft, og sætte pris på livet så længe det nu engang varer.


MÅNEDENS BILLEDE januar 2020

Honningbien

HONNINGBIEN -Jeg møder den for første gang i det runde vindue i en opgang. Jeg har lige tjantet og er på vej hjem og der ligger den lille fyr i bunden af vinduet i en meget fin, meditativ position - som en form for åbenbaring. Jeg putter den forsigtigt i tasken i håb om at den bevarer sin fine positur. Desværre har den ændret sig da jeg kommer hjem, men jeg forsøger alligevel at tage nogle billeder af den selvom grundidéen forsvandt.

LIDT TEKNIK: - Honning bien er fotograferet på et lysbord lavet af en gammel computer skærm, den er fotograferet oven på et gulfilter med en gammel Rodagon forstørrelses optik.

+45 22 85 58 10  |  c@christiangroenne.dk | © Christian Grønne