MÅNEDENS BILLEDE februar 2023

Lys og skygge

2 bestanddele i fotografiet der har lige stor betydning. Det ene er så klart, det andet er i det skjulte, det er ikke en gang sikkert at du lægger mærke til det.

En solnedgang fx - "se det flotte lys se de smukke farver", det har faktisk ikke rigtig nogen dybde hvis ikke det kan spejle sig op imod det andet, skyggen. Måske er det det der tiltaler mig ved fotografiet at du har den der vekselvirkning mellem lys og mørke - at billedet indeholder begge dele, ligesom jeg gør som menneske, det lyse og det mørke.


MÅNEDENS BILLEDE januar 2023

Ser du lyset?

Det er den omvendte verden det her 🙂 - umiddelbart er det en mørk flade man ser, selvom det er et stykke fotografisk papir eksponeret af sollys. Fotografiet vender tingene på hovedet.

Solen fangede jeg en eftermiddag udenfor mørkekammeret, da jeg gik på fotoskole i 90erne. Og det er et af billederne der kom med i mit Bachelor projekt. For Tuija Lindstrøm den daværende professor gav det ingen mening, lige indtil jeg forklarede processen med solens lys.

Min oprindelige tanke med månedens billede, var egentlig at præsentere et sort billede altså digitalt sort, fordi det er min oplevelse, at det er noget mørkt for tiden og at det her skulle være det sidste månedens billede. Og sådan blev det så ikke 😀


MÅNEDENS BILLEDE december 2022

JEG ER

Et af de mest mærkværdige udsagn som jeg har fundet og i sin fundne kontekst, endnu mere underligt. Jeg var ganske troende på det tidspunkt da jeg fandt etiketten som er bagsiden på en ølflaske. Det havde været en møg dag og jeg var ganske frustreret over min egen eksistens og tvivlede på Guds. Pludselig lå den der på jorden ved bagtrappen foran mig, præsten i kirken havde lige talt om Guds eksistens, i den kontekst, hvor Gud siger "Jeg er den jeg er", ret bemærkelsesværdigt.

Oprindeligt er dette et filosifisk statement fra kulturby 96 og da jeg fandt udsagnet var det en åbenbaring af Guds eksistens.
Lige for tiden, efter en udredning på hospitalet er jeg bare glad for at jeg findes, at jeg er. På hele etiketten står der "JEG ER interesseret i fremtiden, for det er der jeg skal tilbringe resten af mit liv" formuleret af C.S. Kettering, dog var det eneste synlige for mit øje da jeg fandt den, "JEG ER".

Billedet indgår i min udstilling uTRO og kan ses i mit hjem hvis du kunne tænke dig at se nærmere til mit billedunivers, ring eller skriv og lave en kaffeaftale.


MÅNEDENS BILLEDE november 2022

Støvet lyd 🙂

Udstillingen er færdig og nu skal der være plads til lyd.
Jeg har længe gerne, ville arbejde med lyd, eller måske nærmere lydbilleder og rent faktisk har jeg haft med lyd at gøre siden jeg var teenager og byggede de første højttalere og forstærkere.
Indtil nu har jeg løbende indkøbt udstyr så jeg har muligheder for at optage lyd i ret god kvalitet og jeg er også igang med at bygge egne lyd dimser, men pt er der ikke så meget der er blevet færdigt, derfor dette støvede lydbillede 😀

Hvad der fremover skal ske med fotografiet, det ved jeg ikke, måske er det på tide med et skift, måske er det fint med en pause, jeg har jo været på banen i mange år og hvis det kun giver mening for mig, det jeg laver, så er der så mange andre ting jeg hellere vil bruge min tid på der giver mening.

Vi får se.


MÅNEDENS BILLEDE oktober 2022

uTRO

Hvad er sandt og hvad er falsk - hvad skal man tro.

Månedens billede forestiller en oplevelse som min bedstefar havde da han var ung - billedet i sig selv fortæller dog mere om de oplevelser jeg havde end om hans. Billedet var et eksperiment med ret sofistikeret analogt udstyr og min forestilling om hvordan jeg tror det må være at møde en engel, samtidig er det et mix af processer jeg gennemgik dengang jeg gik på fotoskole. I dag er billedet, for mig, blevet et synonym på min bedstefars oplevelse, selvom det i selve værket er min egen opfattelse min "manipulation", min sandhed.

Fredag den 4. november holder jeg den sidste hjemmeudstilling "uTRO" - som rent visuelt handler om mine religiøse oplevelser, der på mange måder ikke har så meget at gøre med den tro som min familie har været præget af i generationer. Hvad er sandt og hvad er falskt, hvilket jo er ret umuligt at finde ud af nu for tiden.


MÅNEDENS BILLEDE september 2022

Skabt i Guds billede?

Er jeg skabt i guds billede, eller er Gud formet i mit billede, i menneskets billede?

En af de erfaringer jeg har gjort med den kristne tro er at den er formet alt efter hvordan mennesket / gruppen har brug for at opfatte sig selv.
At troen bliver spejlet i hvad det enkelte menneske / gruppen ønsker at se, hvad det så end kan være? Jeg er jo meget lig en vestlig afbilning af hvordan Jesus ser ud, hvilket jo umuligt kan være sandt.

Bare tag diskussionen om kvindelige præster - hvad er det mest centrale - det der i hjertet eller det der er i "kønnet" - mao, er det ikke det der bliver sagt, der er det mest centrale, men denne persons "køns" fremtoning, hvad vil kirken gøre når en LGBTQIA2S+ ønsker at være kirkens talerør?

Selv Bibelen er formet af menneskets måde at ville se sig selv spejlet i troen - ikke dermed sagt at Bibelen er usand, men at den er formet af mennesker og derved ikke i guddommelig forstand kan tages bogstavelig. Hvor mange kvinder, LGBTQIA2S+ har valgt hvad der er kommet med i bogen?

Årets udstilling kommer til at handle om tro, igen igen igen. Formodentlig den sidste hjemmeudstilling, og måske den sidste extroverte!?


MÅNEDENS BILLEDE august 2022

Paradoks I

Billedet er fra en gåtur, væk fra sommerens rolejr - væk fra ansvaret og alle de fremmede stemmer der huserede i mit hoved.

Jeg oplever det, som om billedsynet bobler over, af hovedets og underbevidsthedens indtryk og manifesterer sig foran mig.

Hvad fortæller billedet? - for mig er det både banalt og komplekst og det er helt klart en form for ubevidst reaktion, der manifesterede sig og som jeg ikke kunne få ud af mit hoved.
Billedet er ikke fra selve gåturen men en "remake" af det indtryk jeg fik da jeg passerede stedet første gang og efterfølgende bare måtte have et billede af.


MÅNEDENS BILLEDE juni 2022

Himmelglød / Sky Glow

“Og hele den hvilende ætermasse, som vi levede i, brød med ét ud i en art skærende flamme, hvis uudsigelige strålekraft og altfortærende hede selv ikke engang englene i den rene kundskabs høje himmel kender noget navn for. Således endte alt.”
Edgar Allen Poe

Månedens billede er fra en serie af skybilleder fra omkring 2004 - fra den periode hvor jeg begyndte at fjerne mig fra det kristne.

Jeg er godt i gang med efterårets udstilling og jeg har i lang tid haft en længsel efter at der skal ske noget nyt og jeg har fået mange hints i det jeg ser. Det bør stoppe her - fotografiet - det giver ikke længere mening - jeg skal holde en pause - det er blevet for snævert eller for ego fixeret, billeder der kun er for mig, derfor er årets udstilling den sidste udstilling jeg laver i hjemmeregi, der skal ske noget nyt.

Årets udstilling kommer til at tage sit udgangspunkt i det menneskeskabte kristne og måske at finde en måde at slutte fred med det - det håber jeg. Hvad der så skal ske - jeg håber det bliver noget med lyd, dvs at jeg holder en pause fra det visuelle.


MÅNEDENS BILLEDE juni 2022

Illusion

Der er en dragende skønhed over lyset i mørket og samtidig noget fremmed. Billedet er fra en rejse og jeg kan ikke lade være med at tænke på det, som en rejse ned i underbevidstheden, en spejling af noget*.

Jeg vidste ikke da, at jeg var blevet angrebet af Covid-19 - måske handler billedet om det - eller måske er det en fortsættelse af min seneste udstilling? - eller selve rejsens præmis som var komplex og hvor "billedets fysiske rum" blev mit frikvarter?

Teknisk er billedet en optisk illusion skabt af optikkens "Bokeh" (japansk for uskarphed /tåge) - så det vi ser er formet inde i optikken.

*som fotograf oplever jeg tit at det jeg fotograferer er en spejling af noget der foregår inde i mig - som en form for efterabning, som om jeg prøver at forstå eksistensen gennem det jeg ser - det sker helt ubevidst når jeg går dybt ind i det jeg fotograferer.


MÅNEDENS BILLEDE maj 2022

Solen

Den er der hver morgen, denne runde skive der dansende stiger op og bliver blændende hvid og skarp. Med en for øjet naturgiven selvfølgelighed, drejer den rundt om jorden i sin bane, sådan ser det i hvert fald ud.

Den gør nat til dag og dag til nat. Den giver os årstiderne og får tingene til at veksle og gro. Samtidig kan den være brændende altfortærende og ødelæggende.

Ligesom solen har vi vor egen bane og kan stråle lysende og klar indtil vi en dag brænder ud, som noget smukt, livgivende og naturligt eller brændende altopslugende ødelæggende. Vi er ikke altid selv herre over hvem der drejer rundt om hvem og heller ikke altid hvorfor.

Solen hænger i min stue sammen med 3 andre billeder der, lige nu, driller mig med deres evige perspektiv og andre filosofiske udsagn.


MÅNEDENS BILLEDE april 2022

Illustration til "Is i maven"

Hvordan skaber man noget som ikke er for meget og heller ikke er for lidt? Som skal understøtte nogle til tider voldsomme historier. Og hvordan laver man noget der skal illustrere, både noget storslået og samtidig ret intimt. De spørgsmål stillede vi hinanden, Sidsel Schrøder, Marie Louise og jeg, da vi skulle i gang med at illustrere digtsamlingen "Is i maven".

På en måde startede det vel egentlig et andet sted, fordi Sidsel allerede havde en idé og som hun ikke vidste hvordan ville fungere, jeg greb bolden og så prøvede vi i fællesskab at arbejde os frem til et levende udtryk.

Egentlig er det ret "frækt", for det vi har gjort er at krølle noget papir og sætte lys på - efterfølgende er billederne så blevet teknisk tilpasset så de får det der, syntes jeg drømmende udtryk.

Kunne du tænke dig at høre mere om bogen, så kan du kontakte bogens forfatter Marie Louise Malmstrøm på malmstroem@gmail.com


MÅNEDENS BILLEDE marts 2022

Utopia III

Tryghed og struktur er lige så vigtig som frihed og ligeværdighed i et samfund.
Månedens billede er alt andet end udbrændte bygninger, nedrivninger og krig.
Det er bare en velfungerende og tryg struktur med advarselslys til flyverne og sikker transport fra lufthavnen og ind til byen.
Intet af dette fandtes før 2007.

MÅNEDENS BILLEDE februar 2022

Utopia

Hvad er det egentlig for at samfund vi ønsker?
Hvad er det vi ønsker at bevare? - hvad er det vi ønsker at nedbryde?
Hvem har retten til at få det til at ske?
 
Utopia: beskriver typisk et imaginært fællesskab eller samfund, der besidder yderst ønskværdige eller næsten perfekte kvaliteter for sine medborgere. Begrebet blev opfundet af Sir Thomas More i hans bog Utopia fra 1516, der beskriver et fiktivt øsamfund i den nye verden. Det kan dog også betegne et bevidst fællesskab. I almindelig sprogbrug kan ordet eller dets adjektivform bruges synonymt med "umuligt", "fjernt" eller "bedraget". Wiki

MÅNEDENS BILLEDE januar 2022

Ole

Min seje svoger, der af lægevidenskaben blev spået et kort liv, han har dog for længst overlevet alle sine spåmænd - og det har vi grinet meget af. Ole elsker hatte og har på trods af sit udgangspunkt sammen med min søster skabt en familie, med rammer der har været så meget bedre end dem han selv har fået. Ole er lige blevet farfar og var mit første rigtige møde med et menneske der har et handicap. Han har lært mig rigtigt meget mere, om hvad det vil sige at være menneske, end jeg endnu selv er klar over.
På trods af sine fysiske skavanker er Ole langt fra lige så handicappet som alle os andre 🙂


MÅNEDENS BILLEDE december 2021

Guds prut

Den blev lige lidt forsinket, Guds prut / månedens billede. Jeg er lige blevet færdig med at se 1. afsnit af tro til salg - og fatter slet ikke meningen med det program eller rettere sagt deres løsning af kirkens problem - https://www.dr.dk/drtv/episode/tro-til-salg_-kan-man-sammenligne-folkekirken-med-rullepoelse_290495

De gør kirken mere salgbar ved at skrive Gud ud af ligningen, det er da totalt meningsløst.

Gud/Jesus er da netop kristendommens kernepunkt - essensen af troen og troens bærere. Budskabet - kærligheden, at vende den anden kind til - udgår jo fra en menneskelighed - fra en accept af det skæve, skøre og dyrebare unikke, alt det, det samfund vi lever i, i dag ikke kan få til at stemme og derfor ryger ud. Det sårbare, det kærlige, det elskelige, accept af hele mennesket samt tilgivelsen findes netop i det guddommelige. Det har de desværre ikke forstået og det er det, kirken skal blive bedre til at "sælge". Fx historien om møderne mellem Gud/Jesus og mennesker, om tilgivelsen, om at du er elsket uanset hvem du er og hvad du har gjort. Mødet med en betingelsesløs kærlighed.


MÅNEDENS BILLEDE november 2021

Fønix

Symbolet på genopstandelse og forandring, min bevidstheds fortælling om at nu kommer der forandring* i mit liv.

Billedet rent konkret, er et aftryk af en due der ramte mit køkkenvindue, leverede aftrykket og måtte efter "klasket" og chokket genfinde sig selv og flyve videre. Hvordan jeg opdagede det og hvordan det fik farverne er min underbevidstheds fortælling. Jeg har leget/arbejdet med det jeg så, farverne er "bare" en forskydning af hvidbalancen i billedet, det kom ret let til mig.

*jeg blev i efteråret mere og mere stresset over at jeg brugte flere penge end jeg tjente og begyndte på piller og psykolog forløb, samt begyndte at tjene penge igen på lønarbejde. Psykologen og pillerne droppede jeg efter ret kort tid da det ikke rigtigt førte mig videre, til gengæld hjalp det at tjene nogle penge 😀 - mit liv kører ikke på skinner, det billede har jeg endnu tilgode 😀 - og jeg stresser ikke på samme måde og jeg har på en del punkter sluttet fred med min fortid og er begyndt at acceptere mit liv som det nu engang er.


MÅNEDENS BILLEDE oktober 2021

Sun is God

Sun is God - siges at være maleren J.M.W. Turners sidste ord. Og når jeg kikker ud i naturen og ser alt det liv der afhængigt af solens lys spirer frem, så er det nærmest umuligt ikke at give Turner ret. Der er noget mystisk ved lyset og noget magisk ved fotografiets evne til at fastholde det.

Billedet fra landbohøjskolens have, fanger solens sidste stråler og det kommer formodentlig til at indgå i årets udstilling, Lys - der åbner den 19. november hjemme hos mig. Udstillingen kommer i år til at handle om lys, med udgangspunkt i den amerikanske fotograf Minor Whites tanker og ideer.

Årets udstilling er en udstilling jeg holder hvert år, hvor jeg bruger væggene i mit hjem som galleri, så har du ikke mulighed for at komme den 19. så vil udstillingen blive hængende et år frem, det er selvfølgelig også muligt at købe billeder 🙂

Minor Martin White (9. juli 1908 – 24. juni 1976) var en amerikansk fotograf, teoretiker, kritiker og underviser. Han kombinerede en intens interesse for, hvordan folk så og forstod fotografier. Han havde en personlig vision, der var styret af en række spirituelle og intellektuelle filosofier. (Wikipedia)


MÅNEDENS BILLEDE september 2021

Total kontrol?

En af mine svage sider er, at jeg gerne vil have kontrol over tingene, velvidende at det nærmest er en umulig opgave eftersom det meste er udenfor min kontrol.
Fx var det ganske svært at få kloden til at ligge stille og få den rigtige vinkel og beskæring.


MÅNEDENS BILLEDE august 2021

Lys over Botanisk have

Det er som om jeg vil leve et liv som ikke er mit, det er ret mærkeligt egentlig, hele tiden at stræbe efter det umulige, det der ikke findes. Og samtidig lever jeg det liv jeg vil - det er ret mærkeligt. Heldigvis formår kunst / fotografi og "fototure" at sætte det hele lidt på plads.

Billedet fra Botanisk have er fra en af mine "fototure" hvor det er lidt komisk at det er skyen der giver lysstrålerne, underligt billede.


MÅNEDENS BILLEDE juli 2021

Toppe fra Bergen

Abstraktioner fra en arbejdsferie i Bergen, billedet behøver egentlig ikke nogen forklaring, men det er da komisk at rejse til et land med utroligt flotte fjeld og så er min fascination havnet ved nogle buske uden for det rum jeg boede i.


MÅNEDENS BILLEDE juni 2021

Solformørkelse

Som en stor tablet på himlen krydser månen solen, jeg er så heldig at jeg kan stå på altanen og følge begivenheden. Mens jeg står der får jeg lige sat naturen i sit rette perspektiv.

CO2 og vandstigninger, det er noget vi må forholde os til - og har det ikke altid været sådan, at vi må tilpasse os, at mennesket som art, egentlig er ret ubetydelig i universet. Naturens mekanismer er måske påvirket af os, men det er jo egentlig et ubetydeligt skub, selvom det har en stor effekt på os.


MÅNEDENS BILLEDE maj 2021

Josef med svanerne

I 1997 var jeg på kunstnerkoloni, i Feketic, en meget lille by, ca. 50 km nord for Novi Sad i Serbien. Jeg satte mørkekammer op, fotograferede omgivelserne og de mennesker jeg mødte.

Josef var altmuligmand på kolonien og fordi vi begge kunne tysk hjalp han mig med at komme i kontakt med de lokale. Han kunne tysk fordi han som ungarer var med i 2. verdenskrig på tysk side. Nu var han pensionist og gik og lavede små vedligeholdelses arbejder i kolonien.

Josef er nok en af de mest venlige, kloge og vidende mænd jeg nogensinde har mødt og samtidigt et menneske hvis øjne har set ting som jeg umuligt kan forestille mig af menneskelig grusomhed.

Svanerne trængte til ny maling og vogtede normalt over indkørslen til hans hjem, pga. vestens embargo var det nærmest umuligt at få nye ting så alt blev genbrugt.

Formodentlig det bedste billede jeg har taget.


MÅNEDENS BILLEDE april 2021

Usynlig

Billedet blev til i et frustrations eksperiment og var egentlig røget i arkivet, men lidt pingpong i cyberspace med Gunilla Sommer fik mig på andre tanker, hun skriver:

"Hvad ser man ved første blik? Og hvad ser man egentligt? Hvorfor så man noget andet først end sidst? Hvad siger det om beskueren?

Hvorfor plastik? Hvorfor afskærmning? Mod hvad? For hvem? Hvorfor gennemsigtigt? Hvad skjuler det? Og hvad ser man alligevel? Er du en vare i indpakning? Er du syg? Er vi andre syge? Er du tæt på eller langt væk? - og lægger den tynde plastik afstand til?"

...

"Du bliver ikke usynlig men du bliver uskarp og smelter sammen med enhver anden, der havde stået på din plads. Man kan ikke vide med sikkerhed at det vitterligt er dig, der er på billedet.

Du bliver en slags 'os alle'
Du er helt tæt på og alligevel så langt væk."

Coronafoto i egen boble...

...

"Når jeg ser på billedet, så glor jeg på den måde som du havde gloet, hvis du havde brugt en anden model end dig selv. Så nu er jeg den nysgerrige beskuer, der burde vende blikket væk - og du er den uskyldsrene, der tror dig helt alene bag forhænget.

Jeg prøver bare at sige, at jeg er ret vild med, at du har fotograferet dig selv. Jeg bliver billedets 'anden'. Med en fotograf og en model bliver jeg som beskuer billedets 'tredje'.

Det gør billedet sindssygt intimt - og samtidig gør det at du ikke har kunnet / skullet tage stilling til en models udseende, men har valgt dig selv, billedet er meget u-kropsligt. Der er ingen grund til at overveje dine valg af model-krop. Der var kun en eneste valgmulighed = dig selv. Og det tvinger mig til at se og tænke på andet end kroppen som genstand, som man kan synes og mene noget om".

Gunilla Sommer


MÅNEDENS BILLEDE marts 2021

HÅB / De svævende grene

Der er helt stille – tiden er nærmest sat i stå og jeg er ude på mit hemmelige sted i Vestskoven – det jeg ser, er nærmest en åbenbaring - en masse grene, der ser ud til at svæve – helt umuligt – håbløst - og så alligevel hænger de der.

Årene er gået og nu hænger billedet på ”årets udstilling” hjemme i stuen. Da jeg tog billedet var jeg ved at blive skilt og jeg fandt en eller anden form for fred eller spejling der ude i skoven, ved bare at gå rundt med kameraet og absorbere lys og former.

Når jeg kikker på billedet i dag, ser jeg ind i nuet – det var lige der, der i nuet, ude i skoven, da.

I dag er tiden en anden, den forfærdelige periode er ovre, jeg fik et andet liv, mange af de bekymringer og tvivl jeg bar rundt på den gang, eksisterer ikke længere, jeg blev skilt og kom på fode igen, livet blev rigere og mere fyldigt – det gik jo.


MÅNEDENS BILLEDE februar 2021

May the Force be with you

Jeg er vokset op i lyset af Star Wars filmunivers og mange af begreberne har en plads i min bevidsthed. For dem dem der ikke er fortrolig med universet, så blev May the Force be with you, bl.a. brugt lige inden rebellerne drog ud for at bekæmpe dødsstjernen (de ondes militærbase).

I Star Wars er det ikke så svært at vide hvem der er de gode og de onde, det er lidt mere komplekst i den virkelige verden.


MÅNEDENS BILLEDE januar 2021

Jeg skaber lys

Lys spiller en stor rolle i mit liv, specielt her i starten af året mærker jeg hvor meget lyset påvirker mit humør. I år har jeg bestemt mig for at få realisere et projekt der handler om lys og elektricitet, dette billede er et af mine første officielle forsøg.

For mig er der noget fascinerende Frankenstein over det, at få elektriciteten til at skabe liv, at få strømmen til at flyde. Det er mig der vækker tingene til live, mig der får tingene til at virke og hvis det hele går skævt når elektriciteten flyder, mig det får det til at dø.


MÅNEDENS BILLEDE december 2020

Udsigten fra mit vindue

Forhåbentlig bliver 2021 meget mere end bare udsigten fra et vindue. For øvrigt er udsigten fra mit vindue en udpræget kunstnerisk disciplin og jeg vil tro at næsten alle kunstnere på et eller andet tidspunkt har reflekteret over det.

Rent filosofisk ligger der jo noget trygt at kikke ud, at være en der bliver hjemme i det sikre og kikke ud på verden (slippe for at få Covid-19), eller modsat en længsel efter at komme ud og opleve og se alt det nye og spændende der ligger for ens fødder. Det er bare at tage det første skridt ud i eventyret - og forhåbentlig bliver 2021 lidt mere eventyrligt. Godt nytår


MÅNEDENS BILLEDE november2020

Øjebliksvand II

"Evigheden går på tværs af øjeblikket"
Egentlig er det noget mærkeligt noget at sige, i stedet kunne jeg jo bare sige "vær mere opmærksom på dit liv, se alt det fantastiske der findes omkring dig i de små ting i dagligdagen", hvilket jo er mere jordnært, at livet leves i nuet, i dette øjeblik og at det er der du finder evigheden.

Billedet er en del af årets udstilling du kan se mere af HER


MÅNEDENS BILLEDE oktober 2020

Jorden II

Alt er i bevægelse og alt har sin tid punktum.

Forlægget er et gammelt arvestykke, en globus som min farfar har samlet, jeg havde den stående som barn og senere fandt jeg den lemlæstet hjemme i garagen, du vil finde flere lignende billeder fx, en Disney version på årets udstilling Punktum.


MÅNEDENS BILLEDE september 2020

Rosen

Min mor var rigtig glad for de her lyserøde roser, og selvom hun ikke længere kan få glæde af dem er der nu andre der kan få muligheden og rådyrene der går på hendes grav elsker dem.

Smuk, sart, sensuel, dødelig.
Som et menneskeliv.
En kærlighedserklæring.

”Det jeg fotograferer lige nu, er borte i et vindpust som livet der forsvinder i et suk - efter den næste byge er der intet tilbage kun en skive af tiden* et fragment af en drøm”.

”Billeder opfattes som frosset tid, men, de har en utrolig relation til deres fortid og fremtid, de fortæller dig om tid, selvom de kun er en skive af tiden”. Wim Wenders


MÅNEDENS BILLEDE august 2020

Gå ikke ind i lyset!

Billedet er inspireret af en replik fra filmen Shrek og et billed af Hieronymus Bosch. I filmen siger æslet til Shrek, "Hvis du ser en lang tunnel, så hold dig væk fra lyset!" - affødt af at hvis du mister bevidstheden og begynder at se syner så gå ikke ind i lyset. Billedet af Bosch viser en ret bogstavelig opstigning til det himmelske paradis og i sin sammenhæng en ret grotesk version af Dommedag*.

Min mor er lige afgået ved døden og jeg håber inderligt for hende at hun kommer i himlen sådan som hun har ønsket det. Hun har haft en stor frygt for at det ikke ville ske. Det scenarie Hieronymus Bosch skildrer, hænger, desværre ret godt sammen med min mors religiøse opfattelse, præget af skyld, skam og fordømmelse, noget jeg blev ret påvirket af som barn.

Gudskelov er der ingen af os der ved hvad der sker efter døden eller om der overhovedet er noget bag. Jeg havde dog nogle ret specielle oplevelser lige efter min mors død som jeg ikke rigtigt ved hvor jeg skal placere. Både nogle venlige "energier" og nogle ret voldsomme vredesagtige udladninger, i det hus hun havde boet i og jeg opholdt mig alene i, lige efter hun døde.

Billedet er en del af min udstilling "På vrangen" fra 2019 og er et af udstillingens selvreflekterende billeder.

http://boschproject.org/#/artworks/Visions_of_the_Hereafter


MÅNEDENS BILLEDE juli 2020

Solen

Pludselig var den der "solen", på muren midt imellem alle murbrokkerne, klar og tydelig.

"Hold altid øjnene åbne" siger Grace Coddington*, Vogue redaktørens højre hånd og en af dem der er bedst til at guide fotograferne til at tage de bedste billeder, i følge Anna Wintour. Hold altid øjnene åbne og du vil næsten altid opleve noget, blive inspireret, se noget du ikke har set før, nye sammenhænge, anderledes kombinationer også selvom det er den samme vej du følger.

Billedet er en del af min udstilling "På vrangen" fra 2019 og er et af udstillingens selvreflekterende billeder.
For mig er billedet af solen, en påmindelse om at solen og lyset kommer frem, der hvor du mindst venter det.

* Fra dokumentaren: The September Issue - modens isdronning, streamet fra DR TV ca. 55:45 inde i programmet.


MÅNEDENS BILLEDE juni 2020

Optisk engel

WYSIWYG - Vi lever i en tid hvor, teknologien er optaget af: "hvad du ser, er hvad du får", og fotografiet er netop ret god til, eksakt og med stræben efter teknisk perfektion at vise det, der skete foran kameraet. Uanset om det er den flotte ferieudsigt, et cool situationsbillede af dem vi elsker og holder af, eller billeder fra en videoovervågning.

Noget andet derimod, er menneskets måde at opfatte verden på, den er hverken tidslineær eller eksakt registrerende, men blandet med alle mulige indtryk og impulser styret af de synsindtryk vi får her og nu, blandet sammen med det vort sind, er optaget af.

Ved første øjekast, virker månedens billede, jo netop som noget overnaturligt - det ligner en engel tænkte jeg da jeg så det i søgeren, men teknisk set er det en dobbelt optisk diffraktion (solen og solens refleksion i vandet). Så det der umiddelbart virker overnaturligt har en naturlig forklaring.

Alligevel kan jeg ikke lade være med, efterfølgende, at tænke på billedet, som noget der er lidt mystisk og det er, hverken fordi jeg i dag er stærkt religiøst troende og på den måde, har brug for at fremstille verden som mere magisk, eller mystisk end den er, billedet var der bare i søgeren og jeg tog det.

WYSIWYG - gør helt klart vores liv lettere og mere troværdigt, men samtidig ligger der også en stor fattigdom i den teknologiske tankegang.


MÅNEDENS BILLEDE maj 2020

I lyset fra Rigshospitalet

Inspireret af Politikens 15. majs Fredagsopslag i IBYEN, der fik mig overbevist om, at det er ok bare at fotografere træer, selvom jeg syntes, at nu må det, for mit eget vedkommende være nok – og så dette meget dystre billede.

Ja det var en ret dyster periode her i foråret 2020, før bladene kom på træerne og forårets brusende grønne fejede det mørke og triste af vejen.

De står der foran mig - træerne, med deres nøgne grene, oplyst af Rigshospitalet's kunstige lys, som om lyset fra hospitalet var deres eneste håb. Med deres grønlige grene forsøger de at nå op til himlen. Himlen der er er mørk kold og lukket.

Gudskelov gik det jo godt med Corona i Danmark – vi mennesker skal jo dø – og dem der ikke døde af alle de andre sygdomme og ulykker døde jo så af Corona, ja faktisk var den gennemsnitlige dødelighed mindre i den periode, fordi alt var lukket ned og smitter fra mange andre sygdomme og menneskers begrænsede færden, lagde en dæmper på livet såvel som på døden.


MÅNEDENS BILLEDE april 2020

Norge 25-07-2011

Kan sorgen over at miste en man elsker på nogen måde lindres eller aflastes?
Er skønhed overhovedet en parameter for et godt billede?

Hvorfor denne natur - hvorfor denne overstråling?
Skal det give mening, hvis der ingen mening er?

BILLEDET er optaget få dage efter massakren på Utøya, hvilket lagde sig som en naturlig overstråling inde i mit sind. Billedet tilhører en udstilling fra 2018 - der kredsede om spejling, om det at projicere det inden i ud og det der er ude ind.

Fotograferet i Nærødalen, Sogndal, Norge 2011


MÅNEDENS BILLEDE marts 2020

Skabelse

SKABELSE - Livet er nyt og fuld af muligheder. Efter sammenbruddet, katastrofen og det utænkelige kommer der en ny dag frisk og klar, med lys og liv.

BILLEDET i sig selv er en af de åbenbaringer, du som fotograf og søgende menneske kan finde ved at lede efter mening og sammenhæng. I Bibelen siger Jesus: "søg og du skal finde", men der er egentlig ikke noget magisk i det, fordi det er en neurologisk funktion, som du bevidst kan benytte og træne. Billedet er taget en klar morgen hvor jeg en ganske almindelig dag på et ganske almindeligt arbejde, så noget ganske specielt.

"På den ene side – ser jeg en begyndelse, en skabelse. Lys der reflekteres af nogle bitte små farvede flager – der kan blive til hvad som helst – på den anden side ved jeg jo godt at det jeg har fotograferet er et opkog af noget vand i en gryde, så på magisk vis formår jeg at spejle noget af mit ubevidste ind i de billeder jeg laver."

TEKNISK: Billedet er optaget med en Zeiss optik fra 20erne der tegner utroligt skarpt og ret blødt, fordi den er meget overstrålingsfølsom, det var før man begyndte at overflade coate linserne.


MÅNEDENS BILLEDE februar 2020

Lungerne

LUNGERNE MIT SVAGE PUNKT - I kraft af hele Corona virakken og det faktum at jeg pt kæmper mig igennem en forkølelse der sætter sig på lungerne, bliver billedet pludselig oplysende aktuelt. Lungerne er mit svage punkt og formodentlig, bliver de min exit fra denne verden, selvom en bil på Jagtvej, eller en skudepisode på Nørrebrogade også kunne være et godt bud 😀

HVAD KAN JEG BRUGE CORONA TIL? - Pandemien gør det mere relevant hvordan jeg lever mit liv, om jeg bruger det fornuftigt, om jeg får det optimale ud af rutschebaneturen, for det kan ikke gøres om og på den måde bliver billedet en påmindelse om at jeg skal gøre mig umage og det var i den sammenhæng at billedet blev taget.

PANIKKEN! - Vi skal alle dø, det er bare et spørgsmål om tid og der er ikke noget galt i lidt panik, så længe reaktionen får os til at tænke os om. Corona er jo ikke som sådan farlig for mennesker generelt - det er jo "kun" de biologisk svage, hvor jeg jo er en af dem. Den får luget ud så de stærkere står tilbage, det er naturligt.
Så hvad kan man gøre andet end at bruge sin sunde fornuft, og sætte pris på livet så længe det nu engang varer.


MÅNEDENS BILLEDE januar 2020

Honningbien

HONNINGBIEN -Jeg møder den for første gang i det runde vindue i en opgang. Jeg har lige tjantet og er på vej hjem og der ligger den lille fyr i bunden af vinduet i en meget fin, meditativ position - som en form for åbenbaring. Jeg putter den forsigtigt i tasken i håb om at den bevarer sin fine positur. Desværre har den ændret sig da jeg kommer hjem, men jeg forsøger alligevel at tage nogle billeder af den selvom grundidéen forsvandt.

LIDT TEKNIK: - Honning bien er fotograferet på et lysbord lavet af en gammel computer skærm, den er fotograferet oven på et gulfilter med en gammel Rodagon forstørrelses optik.

+45 22 85 58 10  |  c@christiangroenne.dk | © Christian Grønne