MÅNEDENS BILLEDE september 2020

Rosen

Min mor var rigtig glad for de her lyserøde roser, og selvom hun ikke længere kan få glæde af dem er der nu andre der kan få muligheden og rådyrene der går på hendes grav elsker dem.

Smuk, sart, sensuel, dødelig.
Som et menneskeliv.
En kærlighedserklæring.

”Det jeg fotograferer lige nu, er borte i et vindpust som livet der forsvinder i et suk - efter den næste byge er der intet tilbage kun en skive af tiden* et fragment af en drøm”.

”Billeder opfattes som frosset tid, men, de har en utrolig relation til deres fortid og fremtid, de fortæller dig om tid, selvom de kun er en skive af tiden”. Wim Wenders


MÅNEDENS BILLEDE august 2020

Gå ikke ind i lyset!

Billedet er inspireret af en replik fra filmen Shrek og et billed af Hieronymus Bosch. I filmen siger æslet til Shrek, "Hvis du ser en lang tunnel, så hold dig væk fra lyset!" - affødt af at hvis du mister bevidstheden og begynder at se syner så gå ikke ind i lyset. Billedet af Bosch viser en ret bogstavelig opstigning til det himmelske paradis og i sin sammenhæng en ret grotesk version af Dommedag*.

Min mor er lige afgået ved døden og jeg håber inderligt for hende at hun kommer i himlen sådan som hun har ønsket det. Hun har haft en stor frygt for at det ikke ville ske. Det scenarie Hieronymus Bosch skildrer, hænger, desværre ret godt sammen med min mors religiøse opfattelse, præget af skyld, skam og fordømmelse, noget jeg blev ret påvirket af som barn.

Gudskelov er der ingen af os der ved hvad der sker efter døden eller om der overhovedet er noget bag. Jeg havde dog nogle ret specielle oplevelser lige efter min mors død som jeg ikke rigtigt ved hvor jeg skal placere. Både nogle venlige "energier" og nogle ret voldsomme vredesagtige udladninger, i det hus hun havde boet i og jeg opholdt mig alene i, lige efter hun døde.

Billedet er en del af min udstilling "På vrangen" fra 2019 og er et af udstillingens selvreflekterende billeder.

http://boschproject.org/#/artworks/Visions_of_the_Hereafter


MÅNEDENS BILLEDE juli 2020

Solen

Pludselig var den der "solen", på muren midt imellem alle murbrokkerne, klar og tydelig.

"Hold altid øjnene åbne" siger Grace Coddington*, Vogue redaktørens højre hånd og en af dem der er bedst til at guide fotograferne til at tage de bedste billeder, i følge Anna Wintour. Hold altid øjnene åbne og du vil næsten altid opleve noget, blive inspireret, se noget du ikke har set før, nye sammenhænge, anderledes kombinationer også selvom det er den samme vej du følger.

Billedet er en del af min udstilling "På vrangen" fra 2019 og er et af udstillingens selvreflekterende billeder.
For mig er billedet af solen, en påmindelse om at solen og lyset kommer frem, der hvor du mindst venter det.

* Fra dokumentaren: The September Issue - modens isdronning, streamet fra DR TV ca. 55:45 inde i programmet.


MÅNEDENS BILLEDE juni 2020

Optisk engel

WYSIWYG - Vi lever i en tid hvor, teknologien er optaget af: "hvad du ser, er hvad du får", og fotografiet er netop ret god til, eksakt og med stræben efter teknisk perfektion at vise det, der skete foran kameraet. Uanset om det er den flotte ferieudsigt, et cool situationsbillede af dem vi elsker og holder af, eller billeder fra en videoovervågning.

Noget andet derimod, er menneskets måde at opfatte verden på, den er hverken tidslineær eller eksakt registrerende, men blandet med alle mulige indtryk og impulser styret af de synsindtryk vi får her og nu, blandet sammen med det vort sind, er optaget af.

Ved første øjekast, virker månedens billede, jo netop som noget overnaturligt - det ligner en engel tænkte jeg da jeg så det i søgeren, men teknisk set er det en dobbelt optisk diffraktion (solen og solens refleksion i vandet). Så det der umiddelbart virker overnaturligt har en naturlig forklaring.

Alligevel kan jeg ikke lade være med, efterfølgende, at tænke på billedet, som noget der er lidt mystisk og det er, hverken fordi jeg i dag er stærkt religiøst troende og på den måde, har brug for at fremstille verden som mere magisk, eller mystisk end den er, billedet var der bare i søgeren og jeg tog det.

WYSIWYG - gør helt klart vores liv lettere og mere troværdigt, men samtidig ligger der også en stor fattigdom i den teknologiske tankegang.


MÅNEDENS BILLEDE maj 2020

I lyset fra Rigshospitalet

Inspireret af Politikens 15. majs Fredagsopslag i IBYEN, der fik mig overbevist om, at det er ok bare at fotografere træer, selvom jeg syntes, at nu må det, for mit eget vedkommende være nok – og så dette meget dystre billede.

Ja det var en ret dyster periode her i foråret 2020, før bladene kom på træerne og forårets brusende grønne fejede det mørke og triste af vejen.

De står der foran mig - træerne, med deres nøgne grene, oplyst af Rigshospitalet's kunstige lys, som om lyset fra hospitalet var deres eneste håb. Med deres grønlige grene forsøger de at nå op til himlen. Himlen der er er mørk kold og lukket.

Gudskelov gik det jo godt med Corona i Danmark – vi mennesker skal jo dø – og dem der ikke døde af alle de andre sygdomme og ulykker døde jo så af Corona, ja faktisk var den gennemsnitlige dødelighed mindre i den periode, fordi alt var lukket ned og smitter fra mange andre sygdomme og menneskers begrænsede færden, lagde en dæmper på livet såvel som på døden.


MÅNEDENS BILLEDE april 2020

Norge 25-07-2011

Kan sorgen over at miste en man elsker på nogen måde lindres eller aflastes?
Er skønhed overhovedet en parameter for et godt billede?

Hvorfor denne natur - hvorfor denne overstråling?
Skal det give mening, hvis der ingen mening er?

BILLEDET er optaget få dage efter massakren på Utøya, hvilket lagde sig som en naturlig overstråling inde i mit sind. Billedet tilhører en udstilling fra 2018 - der kredsede om spejling, om det at projicere det inden i ud og det der er ude ind.

Fotograferet i Nærødalen, Sogndal, Norge 2011


MÅNEDENS BILLEDE marts 2020

Skabelse

SKABELSE - Livet er nyt og fuld af muligheder. Efter sammenbruddet, katastrofen og det utænkelige kommer der en ny dag frisk og klar, med lys og liv.

BILLEDET i sig selv er en af de åbenbaringer, du som fotograf og søgende menneske kan finde ved at lede efter mening og sammenhæng. I Bibelen siger Jesus: "søg og du skal finde", men der er egentlig ikke noget magisk i det, fordi det er en neurologisk funktion, som du bevidst kan benytte og træne. Billedet er taget en klar morgen hvor jeg en ganske almindelig dag på et ganske almindeligt arbejde, så noget ganske specielt.

"På den ene side – ser jeg en begyndelse, en skabelse. Lys der reflekteres af nogle bitte små farvede flager – der kan blive til hvad som helst – på den anden side ved jeg jo godt at det jeg har fotograferet er et opkog af noget vand i en gryde, så på magisk vis formår jeg at spejle noget af mit ubevidste ind i de billeder jeg laver."

TEKNISK: Billedet er optaget med en Zeiss optik fra 20erne der tegner utroligt skarpt og ret blødt, fordi den er meget overstrålingsfølsom, det var før man begyndte at overflade coate linserne.


MÅNEDENS BILLEDE februar 2020

Lungerne

LUNGERNE MIT SVAGE PUNKT - I kraft af hele Corona virakken og det faktum at jeg pt kæmper mig igennem en forkølelse der sætter sig på lungerne, bliver billedet pludselig oplysende aktuelt. Lungerne er mit svage punkt og formodentlig, bliver de min exit fra denne verden, selvom en bil på Jagtvej, eller en skudepisode på Nørrebrogade også kunne være et godt bud 😀

HVAD KAN JEG BRUGE CORONA TIL? - Pandemien gør det mere relevant hvordan jeg lever mit liv, om jeg bruger det fornuftigt, om jeg får det optimale ud af rutschebaneturen, for det kan ikke gøres om og på den måde bliver billedet en påmindelse om at jeg skal gøre mig umage og det var i den sammenhæng at billedet blev taget.

PANIKKEN! - Vi skal alle dø, det er bare et spørgsmål om tid og der er ikke noget galt i lidt panik, så længe reaktionen får os til at tænke os om. Corona er jo ikke som sådan farlig for mennesker generelt - det er jo "kun" de biologisk svage, hvor jeg jo er en af dem. Den får luget ud så de stærkere står tilbage, det er naturligt.
Så hvad kan man gøre andet end at bruge sin sunde fornuft, og sætte pris på livet så længe det nu engang varer.


MÅNEDENS BILLEDE januar 2020

Honningbien

HONNINGBIEN -Jeg møder den for første gang i det runde vindue i en opgang. Jeg har lige tjantet og er på vej hjem og der ligger den lille fyr i bunden af vinduet i en meget fin, meditativ position - som en form for åbenbaring. Jeg putter den forsigtigt i tasken i håb om at den bevarer sin fine positur. Desværre har den ændret sig da jeg kommer hjem, men jeg forsøger alligevel at tage nogle billeder af den selvom grundidéen forsvandt.

LIDT TEKNIK: - Honning bien er fotograferet på et lysbord lavet af en gammel computer skærm, den er fotograferet oven på et gulfilter med en gammel Rodagon forstørrelses optik.

+45 22 85 58 10  |  c@christiangroenne.dk | © Christian Grønne 2020